Spontán szépségek Itáliában

Május közepén újra élvezhettem egy kicsit fogadott honfitársaim, az olaszok vendégszeretetét. Nem egy komoly útleírás következik, hiszen tulajdonképpen különösebb úti célok nélkül szántunk időt némi városnézésre, felfedezésre – bár ennek ellenére ismét klassz helyekre bukkantunk –, inkább csak fényezem egy kicsit ezt az országot, mert megérdemlik. Persze ezt ők is tudják magukról, nem véletlenül hirdetik az autópályákon, hogy „Sei in un Paese meraviglioso”, azaz, hogy „Egy csodálatos országban vagy”.
A történelmi Osimo
Hogy miért utaztunk megint több mint ezer kilométert, ráadásul egy olyan hétvégén, amikorra messze nem jósoltak strandidőt? Egyszerű, megint a gokart adta a kiruccanás „kötelező” részét, a szabadidő meg magától tökéletesre formálódott. (Tavalyi nyaralós élménybeszámoló itt.)

Az évfordulók közelsége miatt megint bementünk Imolába, gyújtottunk egy-egy gyertyát Ayrton Sennának és Roland Ratzenbergernek.

Szálláshelyről eddig úgy rémlik, nem írtam, de most muszáj! Porto Potenza Picenában fekszik a Nouvo Natural Village, amely teljesen levett a lábamról. Vagy kétszáz kis faház egy nagy területen, sportpályával, hatalmas medencével, mindenféle kikapcsolódási lehetőséggel és csomó rosszcsont gattóval (macska). Péntek este, amikor megérkeztünk, hideg volt és szél, de legalább a kis kék házacskánk mediterrán hangulatot árasztott.
A kép nem érkezéskor készült, akkor sokkal csúnyább volt az idő
A tengerpartra furcsa, de érthető módon nem engedtek le – egyszerűen bezárták a strandra vezető kaput a sötétre és a viharra való tekintettel. A sós víz illatát ezért csak a reggeli kocogás alkalmával szívtuk először magunkba.
Pacsálásba torkollott a futás
Időnként volt egy kis helyszűke
Szombaton jöhetett pár óra benzingőz-inhalálás a cameranói pályán, majd szerettük volna megnézni a Google képek alapján igen vonzónak talált Osimót. Csakhogy Cameranóból nézve több olyan dombtetőre épült városka látszik, ami rendkívül hasonló, tehát hirtelen megszaporodtak az úti célok. Elsőként végül Osimót jártuk be. A város történelme az időszámításunk előtti évekre nyúlik vissza, szinte hihetetlen!





Osimótól pár percre található Castelfidardo – a város kulturális jelentősége a harmonika művészete, vagyis egészen pontosan a hangszer készítésének van nagy múltja itt.

Innen még átmentünk Loretóba. Már az odavezető út gyönyörű tájat tálalt, és irigylésre méltó articsóka földeket. Az én palántáim azt hiszem, jócskán elmaradtak a fejlődésben ehhez képest. Mindenesetre jól szemügyre vételeztem egyik kedvenc zöldségem.
Loreto a katolikusok körében közkedvelt hely, Olaszország leghíresebb búcsújáró helye. Hatalmas bazilika áll a főtéren, melyet a Santa Casa nevű kisház köré építettek (ennek a rövid meséje, hogy a Szentföldön állt, de aztán az angyalok ide repítették). Nagy volt a kulturális hatása, ugyanis pl. a prágaiak is lemásolták. A bazilikát csak kutyafuttában tudtuk megtekinteni, mert zártak, és már tereltek kifelé a carabinieri emberei.
A téren még a lábunk elé is érdemes volt nézni
Vasárnap a hangsúly a versenyzésen volt. A PGK-Z International Championship 2. versenyét azon a pályán és azokkal a gépekkel rendezték, amely az idei világbajnokságon várja majd az indulókat, tehát elsődleges cél az erre való felkészülés volt. Persze azért nem elhanyagolható, hogy végül egy 3. helyért járó trófeát szállítottunk haza (a hátsó ülésen, gondosan becsomagolva a legvastagabb pulcsiba, nehogy baja essen). Számos nemzet tömörült a cameranói pályán, szerencsére kulturális sokk nem ért minket. Az olaszok vendégszeretete mint mindig, most is 5 csillagos volt, a lengyel-magyar barátság pedig újabb igazolást nyert, amikor ebéd közben figyelmeztettek minket, hogy az egyik tésztaétel bizony annyira csípős, hogy csak jó sok parmezánnal megszórva ehető. A magyar gyomor azért könnyen bevette... S ha már megint a gasztronómiánál tartok, ha egyszer lehetőséged nyílik rá, vissza ne utasítsd a sambucával (csillagánizs ízű likőr) feljavított eszpresszót!
Rossi reklám
Koncentrál...
...És megy...
Imádom ezt a nemzeti színű dobogót
A kupa mellé grid girl is jár...
A kétszemélyes szurkolótábor
Az elmaradhatatlan apa-fia kép
Szerencsére vasárnap délutánra már adott egy kis ízelítőt magából a nyár, így végre lekerülhetett a hosszú nadrág és a kabát. Sirolót nem tudtuk kihagyni, talán most még szebb volt, mint tavaly.
Pálmafa hajat kreált a sisak
Hazatérve néhány pohár jó olasz bor adott bátorságot, hogy a kb. 20 fokos tengerbe is bemerészkedjek. Nem bántam meg, sőt, többször megmártóztam, de ha nem készültek volna képek, bizonyíték híján talán most már magam sem hinném el, hogy ki tudtam kapcsolni a fagyosszent üzemmódot. Egy arra járó olasz hölgy megkérdezte, honnan jöttünk. Első két tippje az volt, hogy németek vagy svédek lehetünk...
A hosszú útra való tekintettel hétfőn már reggel arrivedercit kellett inteni második hazámnak, de azért még egy séta belefért a parton, ahol belga ismerősünk készített rólunk egy búcsúfotót.